Αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλονίκης

Αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 5096/15.09.08

Προς Υπουργούς:
- Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών
- ΕΣ.Δ.Δ.Α.
- ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ


Ιδιαίτερα εκτεθειμένες σε ενδεχόμενες πλημμύρες και καταστροφές από πιθανή βροχόπτωση φαίνεται να είναι πολλές περιοχές τόσο στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης όσο και στον ευρύτερο νομό.

Πιο συγκεκριμένα, στη δυτική πλευρά της πόλης της Θεσσαλονίκης υψηλή επικινδυνότητα καταγράφεται στις περιοχές από το ρέμα του Δενδροποτάμου, τη γέφυρα των Αγίων Πάντων έως την Πλατεία Δημοκρατίας, όπως και κατά μήκος του ρέματος της Πολίχνης. Την κατάσταση επιβαρύνει το γεγονός ότι τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής, ενώ έχουν δημοπρατηθεί εδώ και τέσσερα χρόνια, δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα.
Στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης οι περιοχές που φαίνονται πιο ευάλωτες σε πιθανές πλημμύρες είναι η περιοχή του Αγ. Ιωάννη στην Καλαμαριά, καθώς και η Γεωργίου Παπανδρέου στον Φοίνικα. Την ίδια στιγμή ανησυχία προκαλεί η περίπτωση του ρέματος της Περαίας, αλλά και το Ελαιόρεμα στην Πυλαία.
Στην Βορειοανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης προβλήματα ενδέχεται να σημειωθούν κατά μήκος του ρέματος Τριανδρίας - Κρυονερίου - Μαλακοπής.
Στον ευρύτερο νομό Θεσσαλονίκης ιδιαίτερη επικινδυνότητα παρουσιάζουν οι δήμοι Εχεδώρου, Αγίου Αθανασίου, Χαλάστρας, Αγίου Γεωργίου, Ρεντίνας και Απολλωνίας, που έχουν πληγεί από εκτεταμένες πλημμύρες στο πρόσφατο παρελθόν. Σχετική ερώτηση έχει ήδη κατατεθεί προς τα αρμόδια Υπουργεία αναφορικά με τις πλημμύρες στον δήμο Ρεντίνας με θέμα «Αποκατάσταση των ζημιών & αποζημίωση των πλημμυροπαθών του Δήμου Ρεντίνας» (αριθμός πρωτοκόλλου 1868/13.11.2007).
Την ίδια στιγμή ιδιαίτερη επικινδυνότητα παρουσιάζουν και οι δήμοι Ασσήρου, Βερτίσκου και Λαχανά, περιοχές που έχουν πρόσφατα πληγεί από πυρκαγιές και στις οποίες έχουν σημειωθεί μεγάλες ζημιές.

Μετά από τα παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να καλυφθούν τα κονδύλια για την ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων τόσο στο πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης της Θεσσαλονίκης όσο και στον ευρύτερο νομό;

- Για ποιους λόγους δεν έχουν προχωρήσει τέσσερα χρόνια μετά τη δημοπράτηση του έργου, τα αντιπλημμυρικά έργα στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης; Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να ερευνηθούν οι λόγοι καθυστέρησης, να αποδοθούν ευθύνες, αλλά και να δρομολογηθεί το έργο;

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να προστατευτούν από επικείμενες έντονες βροχοπτώσεις και πιθανές πλημμύρες, οι περιοχές των Δήμων Ασσήρου, Βερτίσκου και Λαχανά που έχουν πληγεί από φωτιές;

- Έχουν εξετάσει τα αρμόδια Υπουργεία ΕΣ.Δ.Δ.Α. και ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα φρεάτια στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, αν τηρούνται τακτικοί έλεγχοι και καθαρισμός τους και τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν για την αντιπλημμυρική θωράκιση του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης;

 

Απαντήσεις Υπουργείων Μέρος Α' 

Απαντήσεις Υπουργείων Μέρος Β'